Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szibériai Áfonya vagy Mézbogyó - Lonicera caerulea var. Kamtschatica fajták

Kapható választék:
Választható fajták:
6.500 Ft
Menny.:db
A kék mézbogyó számos összetevőt tartalmaz, többek között karotint, B1-,B2-,B9-B6– vitamint, rutint, pektineket és színanyagokat. Emellett sok ásványi anyag (magnézium, nátrium, kálium, kálcium és foszfor) és egyéb mikroelemek (mangán, réz, bárium, bór, szilícium, jód) is van benne, melyek kedvezően hatnak az emberi szervezetre. A C-vitamin tartalma magasabb mint a citromé. Polifenol és antioxidáns tartalma a bogyós gyümölcsök közül a legmagasabb. A friss bogyókban levő szorbit és inozit a rák megelőzésében, a szívproblémák és a diabétesz legyőzésében jut fontos szerephez.

Leírás

A Mézbogyó egy gyorsan növekvő, nem kúszó, gömb alakú, többágú lombhullató cserje, amely általában körülbelül 1,5–2 m magasra nő. 

A növény boreális erdők vizes élőhelyein vagy azok közelében nő, nehéz tőzeges talajban. Megtalálható azonban magas kalciumtartalmú talajokban, hegyekben és a partok mentén is. 

A növény a legtöbb talajjal toleráns. Ideális a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talaj is.

A nedves talajviszonyokat félig tolerálja, de az agyagot egyátalán nem. Ez a cserje általában különbözik sok lonc rokonától, mivel ehető, ízletes, áfonyaszerű gyümölcsöt hoz.

Virágai halvány sárgásfehérek, 12–16 mm hosszúak, öt egyforma karéjjal; párban termelődnek a hajtásokon. A virágok kora tavasztól nyílnak, nálunk ez a legkorábbi bogyós gyümölcs.

A termékeny virágokat ehető, mélykék bogyó követi vöröses-lila belsővel. 

Némileg ovális, könnycsepp vagy majdnem gömb alakúak, súlyuk 1,3–2,2 gramm (0,046–0,078 uncia), átmérőjük pedig körülbelül 1 cm (0,39 hüvelyk). 

Mélykék bőrük és bíbor húsuk háromszor annyi antioxidánst és négyszer annyi antocianint ad, mint az áfonya.

Paraméterek

Név Mézbogyó
Tudományos név Lonicera caerulea
Eredete A hűvös mérsékelt égövi északi féltekén olyan országokban, mint Kanada, Japán, Oroszország és Lengyelország
Közönséges nevek Édes bogyós lonc, Kék légy lonc, Haskap bogyó, Hascup, Hasukappu, mézbogyó, haskap bogyó, kék bogyós lonc, édes bogyós lonc, ehető lonc, kék lonc, mocsárlégy lonc, Kamcsatkai mézbogyó, Szibériai áfonya, Mézes bokor.
Növénynövekedési szokás Gyors növekedésű, nem kúszó, többágú lombhullató cserje
Talaj A legtöbb talajjal toleráns. Ideális a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talaj. Félig tűri a nedves talajviszonyokat, de nem az agyagot.
Növény mérete 1,5–2 m magas
Levél ovális, 3–8 cm hosszú és 1–3 cm széles, szürkészöld, enyhén viaszos szerkezetű
Virágzási időszak áprilistól májusig
Virág Virágai sárgásfehérek, 12-16 mm hosszúak, öt egyforma karéjjal; párban termelődnek a hajtásokon
Gyümölcs alakja és mérete Ehető, kék bogyó, kissé téglalap alakú, súlya 1,3–2,2 gramm és körülbelül 1 cm átmérőjű
Gyümölcs színe Sötét sötétkéktől a liláig terjedő színű
Gyümölcsbőr Viaszos, finom
Hússzín Gazdag barna szín
Íz A savanyú és édes jellegzetes keveréke
Érés Május Június
Egészségügyi előnyök gyulladáscsökkentő, Jó a szemnek, Daganatos betegségekre, Szív- és érrendszeri előnyök, Alacsonyabb vérnyomás, Javítja az agyműködést, Antidiabetikus hatással rendelkezik, Húgyúti fertőzések, Tele antioxidánsokkal, Javítja a hidratációt és számos súlyos egészségügyi állapotot.
Kulináris felhasználás A bogyók kicsik, nyersen fogyasztva, közvetlenül a bokorról, jó móka a gyerekeknek. A gyümölcs nyersen, vagy lekvárban és dzsem formájában használható.
Más tények Minden bogyónak körülbelül 20 magja van, amelyek méretük és formájuk alapján a paradicsommagokra hasonlítanak, de a magok rágás közben nem észrevehetők.

Ápolási útmutató

Semmilyen karbantartást nem igényel.