Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan neveljünk Mézbogyó bokrot?

Hogyan neveljünk mézbogyó bokrot?

A mézbogyó, más néven szibériai áfonya vagy kék lonc, a loncfélék családjába tartozó lombhullató cserje, mely őshonos Szibériában és Japánban. E cserjék strapabíróak és kevés karbantartást igényelnek, ezért népszerűvé váltak az Egyesült Királyságban. Széles körben termeszthetők, mivel nem igénylik a savas talajt, így fantasztikus kiegészítői lehetnek a gyümölcsösnek vagy a napos szegélynek.

A mézbogyó jellemzői:

  • Virágzás és termés: A halványsárga virágok márciusban és áprilisban jelennek meg, míg a sötétkék bogyók június elején érnek. Az érett bogyók nagy C-vitamin- és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, ízük édes, de enyhén málnás jegyekkel.

  • Fajták: A Lonicera caerulea var. edulis és L. caerulea var. kamtschatica a legjobb ízű bogyókat hozza. Fontos, hogy a mézbogyó mellé egy másik fajta bokrot is ültessünk beporzás céljából.

  • Termőhely: A mézbogyó elviseli a világos árnyékot, de a legjobban teljes napon fejlődik. Elég kis helyen is termeszthető, mivel a bokrok maximum 1,8 méter magasra és 1,5 méter szélesre nőnek.

Hogyan neveljük a mézbogyó növényeket?

  • Talaj és ültetés: A mézbogyónak nedves, de jól vízelvezető talajra van szüksége. Áztassa a növényeket vízben az ültetés előtt, majd ásson egy lyukat, amely 1,5-szer nagyobb, mint a gyökérgolyó. Ültessen és öntözzön rendszeresen, különösen az első évben.

  • Gondozás: A mézbogyó jól ellenáll a szárazságnak, ezért csak a rendkívül száraz időszakokban van szükség öntözésre. Tavasszal trágyázza meg, és ősszel takarja be szerves anyaggal.

  • Metszés: Az első három évben kis metszésre van szükség. Azután minden nyáron enyhén metszeni kell a termés után. Távolítsa el a vékony, kereszteződő vagy sérült hajtásokat, és vágja vissza a régebbi szárakat.

Hol vásárolhat mézbogyó bokrokat online:

Az alábbi linken megtalálhatja a Mobil Liget Kertészet kínálatát, ahol különféle mézbogyó bokrokat vásárolhat: https://www.mobilligetkerteszet.hu/sziberiai-afonya-vagy-mezbogyo-lonicera-caerulea-var-kamtschatica-fajtak?keyword=Mezbogyo

Reméljük, hogy ez a cikk segített a mézbogyó bokrok nevelésének folyamatában és érdekes információkkal szolgált a termesztésükről!