Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikor kell először nyírni az elvetett füvet?

Az elvetett fű nyírása a gyönyörű pázsit elérésének egyik alapvető lépése. Megfelelő gondozással és időzítéssel a friss zöld gyep örömforrássá válhat kertünkben.

A fű gondozása az egyik kulcsfontosságú lépése egy gyönyörű pázsit kialakításának. Az elvetett fű nyírásának időzítése és módja nagyban befolyásolja a gyep egészségét és esztétikai megjelenését. Ebben a cikkben áttekintjük, mikor és hogyan kezdjük meg az első nyírást, valamint néhány hasznos tippet nyújtunk a folyamat során.

Mikor kell elkezdeni a nyírást?

A fű növekedése a hőmérséklettől és a nedvességtől függ. Ideális esetben a füvet akkor kell nyírni, amikor magassága megközelítőleg 6 cm vagy kicsit hosszabb.

Az első két nyírás: Ne röviden, de átgondoltan

Az első két kaszálás során kerülje a túl rövidre kaszálást, inkább tartsa meg a fűhosszt körülbelül 4 cm-es szinten. Ezen idő alatt a gyomokat is ellenőrizze és kaszálja le, hogy megelőzze azok terjedését.

Rendszeres nyírás és a téli védelem

A továbbiakban rendszeresen, de nem túl röviden kell nyírni a füvet. Különös figyelmet kell fordítani az utolsó őszi kaszálásra, hogy a pázsit ne lépjen át a télbe csupasz foltokkal. Tartsa szem előtt, hogy száraz időszakokban sem érdemes túl rövidre nyírni.

Nyírási időszak és vágási magasság

A kaszálási szezon általában április közepén kezdődik és október végén ér véget. A vágási magasság a fűfajtától függ, de általában 3,5 cm és 5 cm között lehet. Ügyeljünk arra, hogy a fűnyíró pengék mindig élesek legyenek, hogy elkerüljük a kopott élek vagy a fűcsomó kihúzását.

Gondoskodás a növekedési ütemtől függően

A fűnyírás gyakorisága a fű növekedési ütemétől függ. Hetente egyszer vagy kétszer szokott elegendő lenni, de hosszan tartó aszály esetén lehet, hogy ritkábban kell nyírni. Ha a gyakoriság csökken, fontos eltávolítani a nyesedéket, hogy megakadályozzuk a gyep rothadást és a fű fulladását.

Reméljük, hogy cikkünk segített eligazodni az elvetett fű nyírásának gyakoriságában és módszerében. Gondozd szeretettel a gyepedet, és élvezd a látványát az egész szezon során! Ha bármilyen kérdésed vagy további tanácsod van, ne habozz megosztani velünk a KertészetiKincsek Facebook csoportunkban!