Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pénzfa vagy Vadkakaó pálma - Pachira aquatica

2.000 Ft
Menny.:db
Pénzfát a házba, ki ne szeretne? Mi nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban terem-e a pénz ez a fa. Próbáld ki, ha meg akarod tudni! A név a Távol-Keletről származik, itt azt hitték, hogy a növény levelei pénzt vonzanak. Eredetileg a Pachira Kelet-Brazília, Panama és Costa Rica mocsaraiból származik. A pénzfa a Malvaceae növénycsaládhoz tartozik, amelyet mályvaféléknek is neveznek.

Leírás

A növénynek körülbelül háromhetente egyszer van szüksége vízre. Ez azért van, mert a növény vizet tárol a törzsben. Mielőtt újra öntözi, érezze meg, hogy a talaj teljesen kiszáradt-e. A téli időszakban a növénynek sokkal kevesebb vízre van szüksége, mert akkor nyugalomban van. A gyökérrothadás megelőzése érdekében fontos, hogy ne öntözzük túl!

A növény szeret világos helyen lenni, de nem tűri jól a közvetlen napfényt. Ezért a legjobb hely egy északi fekvésű ablak előtt, vagy 2/3 méterrel a nyugati/keleti ablaktól. Ezek a helyek 3-5 óra napfénynek felelnek meg. A déli fekvésű ablak kevésbé alkalmas. Ha észreveszed, hogy a levelek sárgulnak, a növény túl sok fényt kap. Ha gyorsan nő a növény, de kevés a levele, akkor túl sötét van.

Paraméterek

Minimális növénymagasság 160 cm
Fényigény Normál nappali fény
Metszés és karbantartás Havonta egyszer tápoldatozza
Minimális hőmérséklet 15 CelsiusFok
Vízigény (beltéri) Háromhetente adj neki sok vizet

Ápolási útmutató

Európában a vízi kakaó csak szobanövényként tartható. Beltérben a növény soha nem virágzik. A pachira közönséges, jó vízelvezetésű humuszos virágföldben nő, amelynek megfelelő mennyiségű vizet kell tartania. Lehet világos vagy meglehetősen sötét, de nem szereti a közvetlen napfényt. Szeret sok vizet inni, de nem gyakran. A legjobb a tenyészidőszakban havonta egyszer öntözni: egyszerre kis mennyiségben és felülről a talajra, hogy a gyökérgolyó jól felszívódjon anélkül, hogy víz maradna a cserépben vagy a csészealjban. A növény biztosan nem bírja ha áztatva van!

A téli hónapokban kevesebbet öntözzünk, de ne hagyjuk, hogy a gyökérgolyó teljesen kiszáradjon. Tavasszal és nyáron 2 havonta egyszer adhatunk műtrágyát. Ha a növény túl nagy, akkor lehet metszeni. A hosszú kiugró részek lerövidíthetők a levélkorona aljáig. A növény teljesen vissza is metszhető, például 10 cm-rel a törzs felett. Metszés után néhány hétig öntözzük gyakrabban, majd havonta egyszer. Pachira szereti a nedves levegőt, és nagyra értékeli a hetente egyszeri párásítást. A terület páratartalmát úgy is meg lehet növelni, hogy a közelben egy nagy levelű növényt helyeznek el, vagy más nedvességelosztó berendezést, például párásítót.