Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nézd meg, hogyan lesz tonnányi fügetermésed?

Kallik Ibolya
Nézd meg, hogyan lesz tonnányi fügetermésed?

A füge lombhullató díszcserje, gyönyörű dekoratív levéllel és ehető gyümölccsel. A füge nagyon gyorsan növekszik kedvező körülmények között, akár évente 1 métert is nő. A Ficus carica magassága több mint 3 méter, szélessége pedig körülbelül 5 méter. Előfordulhat, hogy a növények még nagyobbak lesznek. A füge nem rendelkezik virágokkal: valójában a gyümölcsök a virágok. A fügét általában októberben szüretelik.

Tartása nagyon egyszerű. De hogyan lesz óriás mennyiségű a termés?

Szerencsére a füge az egyik legegyszerűbb gyümölcs, amelyet otthon lehet termeszteni, akár bent a lakásban, akár kint a földön. Íme néhány trükk, hogy hogyan lehet nagy mennyiségű, lédús termésünk a fákon?


1. A nagy, zamatos gyümölcsök eléréséhez

a lehető legtöbb napfényt kell biztosítani. A fügefák ugyan tolerálják a részleges árnyékot, de a legjobb eredményeket akkor érheted el, ha a fákat teljes napsütésben helyezed el.
A konténerben nevelt fákat a melegebb hónapokban a napra kell vinni, ha lakásban tartjuk, akkor pedig egy napos ablakba kell helyezni.

2. Télen tegyél szigetelést,

például szalmát vagy fenyőmulcsot a fák törzse köré, hogy melegen tartsa a gyökereket. Ne feledd, hogy a fügefák trópusi fák, ezért szeretnek melegben lenni.

3. A fügefák is szeretnek szárazon maradni

Kerüld az olyan területet, ami hajlamos az áradásra, vagy álló vizet gyűjt. Míg a fügefáknak sok vízre van szükségük a termesztési időszakban, télen és ősszel szeretnek szárazok maradni. Ellenőrizd a talajt néhány naponta. Ha száraz körülbelül 4 centivel a felszín alatt, akkor itt az ideje, hogy adj vizet a fának. A talajnak nedvesnek, de nem ázottnak kell lennie. A konténerben tartott fák gyorsabban száradnak ki, mint a szabadföldbe ültetettek.

4. A fügefáknak általában nincs szükségük műtrágyára,

kivéve, ha hiányoznak a talajból a tápanyagok (pl homokos a terület, vagy konténerben neveljük a fát). Adjunk nekik tavasszal és ősszel egy jól kiegyensúlyozott, lassú felszívódású műtrágyát.

5. A fák télen történő metszése,

miközben szunnyadnak, jelentősen növeli a gyümölcs bőséget. Tiszta és steril metszővel távolítsd el az elhalt vagy törött ágakat. Ezután tisztíts meg néhány ágat a fa közepétől távol, az ágak vége felé. Ez lehetővé teszi, hogy több napfény és levegő menjen át a lombkoronán. Távolítsd el a függőlegesen növekvő ágakat, mert ezek vizet tartanak meg, szinte feleslegesen, és gátolják az optimális nedvkeringést. A gyümölcsös ágak mindig oldalirányban nőnek ki.

6. Távolítsd el a fa aljáról a sarjakat.

Ezeket a "potyázók" tápanyagokat lopnak a fa törzséből. Nyugodtan kezeld őket gyomnövényként, erősen ragadd meg, és felfelé húzd ki a földből.

7.Jelenleg csak önbeporzó fügefajták léteznek,

így nem kell aggódnod, hogy társat találj a fának, vagy a természetre hagyatkoznod, hogy a virágok porozzák egymást. Évről évre megbízható fügetermésed lesz.

8. Tudnod kell, hogy a te fádat mikor kell szüretelni?

A legtöbb fügefa késő nyáron és kora ősszel érik, ezért jó tudni, hogy nálad mikor? A betakarítási időt a szakirodalom nem tudja pontosan meghatározni, hiába is "googlizol"

9. A füge akkor a legjobb ízű, ha érik, mert ekkor a legédesebb.

Ha túl korán szüreteled a fügét, keserű és száraz lehet. Azonban nem is érdemes túl későre hagyni a betakarítást, különben a gyümölcs leesik és szétmállik!

10. A trükk az, hogy várj, amíg a füge teljesen eléri az érett színét.

Egyes füge rozsdabarna árnyalatú, néhány sötét lila árnyalatú, mások zöldek vagy sárgák maradnak. Vagy nézd meg a gyümölcs nyakát, ha konyul, ahelyett, hogy egyenesen tartaná a gyümölcsöt, akkor a füge készen áll a betakarításra.

11. Amikor a fügét a fáról szeded le,

óvatosan távolítsd el a gyümölcsöt a szárról. Győződj meg arról, hogy a nyakával együtt szedd le a gyümölcsöt az ágról, máskülönben a folyamat során ragacsos lesz a kosarad.

12. A füge körülbelül egy hétig hűtőszekrényben tárolható,

és be kell oda tenni, amint a bőrük ráncosodni kezd. Ha a fügét néhány órán át a napon aszalod vagy gépben szárítod, akkor hónapokig eltárolhatók.

Ráadás érdekesség

A füge az egy gyümölcs? Akarsz fogadni? Valójában a fügeként ismert édes, ízletes dolog a száron, egy hüvelyszerű nyúlvány. Pontosabban, ezek a füge virágai, amelyek magokat tartalmaznak. És ha a nálunk termesztett Ficus carica fügefák nem lennének önbeporzók, akkor apró darázsmaradványokat majszolnánk a fügéinkkel együtt.

Ennek az az oka, hogy a világ mintegy 600 Ficus fajának mindegyikében van egy-egy darázsfaj, amely behatol a virágzatba, hogy beporzza a benne lévő apró bibéket. A beporzási folyamat során elpusztuló darazsak csalogatására minden Ficus faj sajátos aromát bocsájt ki.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár