1. A nagy, zamatos gyümölcsök eléréséhez
a lehető legtöbb napfényt kell biztosítani. A fügefák ugyan tolerálják a részleges árnyékot, de a legjobb eredményeket akkor érheted el, ha a fákat teljes napsütésben helyezed el.
A konténerben nevelt fákat a melegebb hónapokban a napra kell vinni, ha lakásban tartjuk, akkor pedig egy napos ablakba kell helyezni.
2. Télen tegyél szigetelést,
például szalmát vagy fenyőmulcsot a fák törzse köré, hogy melegen tartsa a gyökereket. Ne feledd, hogy a fügefák trópusi fák, ezért szeretnek melegben lenni.
3. A fügefák is szeretnek szárazon maradni
Kerüld az olyan területet, ami hajlamos az áradásra, vagy álló vizet gyűjt. Míg a fügefáknak sok vízre van szükségük a termesztési időszakban, télen és ősszel szeretnek szárazok maradni. Ellenőrizd a talajt néhány naponta. Ha száraz körülbelül 4 centivel a felszín alatt, akkor itt az ideje, hogy adj vizet a fának. A talajnak nedvesnek, de nem ázottnak kell lennie. A konténerben tartott fák gyorsabban száradnak ki, mint a szabadföldbe ültetettek.
4. A fügefáknak általában nincs szükségük műtrágyára,
kivéve, ha hiányoznak a talajból a tápanyagok (pl homokos a terület, vagy konténerben neveljük a fát). Adjunk nekik tavasszal és ősszel egy jól kiegyensúlyozott, lassú felszívódású műtrágyát.
5. A fák télen történő metszése,
miközben szunnyadnak, jelentősen növeli a gyümölcs bőséget. Tiszta és steril metszővel távolítsd el az elhalt vagy törött ágakat. Ezután tisztíts meg néhány ágat a fa közepétől távol, az ágak vége felé. Ez lehetővé teszi, hogy több napfény és levegő menjen át a lombkoronán. Távolítsd el a függőlegesen növekvő ágakat, mert ezek vizet tartanak meg, szinte feleslegesen, és gátolják az optimális nedvkeringést. A gyümölcsös ágak mindig oldalirányban nőnek ki.
6. Távolítsd el a fa aljáról a sarjakat.
Ezeket a "potyázók" tápanyagokat lopnak a fa törzséből. Nyugodtan kezeld őket gyomnövényként, erősen ragadd meg, és felfelé húzd ki a földből.
7.Jelenleg csak önbeporzó fügefajták léteznek,
így nem kell aggódnod, hogy társat találj a fának, vagy a természetre hagyatkoznod, hogy a virágok porozzák egymást. Évről évre megbízható fügetermésed lesz.
8. Tudnod kell, hogy a te fádat mikor kell szüretelni?
A legtöbb fügefa késő nyáron és kora ősszel érik, ezért jó tudni, hogy nálad mikor? A betakarítási időt a szakirodalom nem tudja pontosan meghatározni, hiába is "googlizol"
9. A füge akkor a legjobb ízű, ha érik, mert ekkor a legédesebb.
Ha túl korán szüreteled a fügét, keserű és száraz lehet. Azonban nem is érdemes túl későre hagyni a betakarítást, különben a gyümölcs leesik és szétmállik!
10. A trükk az, hogy várj, amíg a füge teljesen eléri az érett színét.
Egyes füge rozsdabarna árnyalatú, néhány sötét lila árnyalatú, mások zöldek vagy sárgák maradnak. Vagy nézd meg a gyümölcs nyakát, ha konyul, ahelyett, hogy egyenesen tartaná a gyümölcsöt, akkor a füge készen áll a betakarításra.
11. Amikor a fügét a fáról szeded le,
óvatosan távolítsd el a gyümölcsöt a szárról. Győződj meg arról, hogy a nyakával együtt szedd le a gyümölcsöt az ágról, máskülönben a folyamat során ragacsos lesz a kosarad.
12. A füge körülbelül egy hétig hűtőszekrényben tárolható,
és be kell oda tenni, amint a bőrük ráncosodni kezd. Ha a fügét néhány órán át a napon aszalod vagy gépben szárítod, akkor hónapokig eltárolhatók.
Ráadás érdekesség
A füge az egy gyümölcs? Akarsz fogadni? Valójában a fügeként ismert édes, ízletes dolog a száron, egy hüvelyszerű nyúlvány. Pontosabban, ezek a füge virágai, amelyek magokat tartalmaznak. És ha a nálunk termesztett Ficus carica fügefák nem lennének önbeporzók, akkor apró darázsmaradványokat majszolnánk a fügéinkkel együtt.
Ennek az az oka, hogy a világ mintegy 600 Ficus fajának mindegyikében van egy-egy darázsfaj, amely behatol a virágzatba, hogy beporzza a benne lévő apró bibéket. A beporzási folyamat során elpusztuló darazsak csalogatására minden Ficus faj sajátos aromát bocsájt ki.