Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kínai datolya - Ziziphus Jujuba fajták

Kapható választék:
Méret:
6.000 Ft
Menny.:db

Kis termetű gyümölcsfa, már 1-2 éves korában termőre fordul, termése apró, tojás alakú, a szárazságot jól tűri, augusztus közepén érik.

Leírás

Szabálytalan koronaformájú fája a kert egyik legszebb dísze lehet. Ágai vékonyak, bütykösek, cikkcakkban futók, enyhén tövisesek lehetnek.
Nevelése egyszerű, mivel szívóssága révén jól ellenáll a szárazságnak és a fagynak (legalább -30 °C-ig!), így Magyarországon fagyzugos helyen is bárhol kitelel! A fa későn hajt ki, így elkerüli a késő tavaszi fagyokat és nyáron szépen virágzik. Jó körülmények között 50-55 évet is megélhet. Betegségei és kártevői hazánkban még nem ismeretesek.
Fácskája metszés nélkül 6-8 méter magasra is megnő!
Datolyaszerű és ízű gyümölcsét szeptembertől az őszi fagyokig folyamatosan érleli. A dércsípte terméseknek édes pikáns mazsola ízük lesz.
Korán, már egy-két éves korában termőre fordul. A gyümölcse kerek vagy hosszúkás szilvaszerű, rozsdavörös színű, méretük fajtafüggő (1-5 cm). A vékony héj alatt ropogós, édeskés ízű, kellemesen illatos, fehér gyümölcshús található.
A gyümölcs különlegessége, hogy a magas savtartalma mellett sok cukrot, fehérjét, ásványi anyagokat, valamint sok C-vitamint tartalmaz.

Paraméterek

Virág színe Sárga
Levél színe Zöld
Virágzás ideje április május
örökzöld nem
Növény magassága 400-600 cm
Talajtípus bármilyen jó kerti talaj
Alkalmazási javaslatok Csoport.
télállóság jó ( -30°C)
Növekedési szokás függőlegesen, cikkcakkban növekvő ágakkal
Gyümölcs sárga, vöröses-barna pírral, 3 cm, ehető

Ápolási útmutató

Metszése csak abban az esetben szükséges, ha néhány ágrész elszárad, vagy alakítani akarjuk.