Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kínai császárfa - Paulownia Tomentosa

Kapható választék:
Méret:
14.000 Ft
Menny.:db
A Kínai császárfa - Paulownia Tomentosa egy évtized alatt 10-20 méterre is megnő, koronája terebélyes, dekoratív. Főként parkokban és arborétumokban találkozhattunk eddig vele. Őshazájában, Kínában felhasználása már több évezredes múltra tekint vissza. Virágját, levelét és kérgét is felhasználja a gyógyszeripar. Levelei színe élénkzöld, méretre hatalmasak, és szív alakúak.

Leírás

Az új évezred óriási globális problémája a Föld lakosságának egyre növekvő, a zöld erdőfelületek egyre gyorsabban csökkenő tendenciája. A kutatók intenzíven keresik a megoldásokat, számos elmélet és javaslat született, de könnyen meglehet, hogy a végleges és legjobb megoldást egy olyan egyszerű növény, mint a kínai császárfa fogja szolgáltatni.
 

Honnan és hogyan került elő ez a növény, és hol volt ilyen hosszú évtizedekig?
A kínai császárfa Ázsiában őshonos. Japánból Kínán keresztül indult több mint egy évszázada hódító útjára. A 19. században a Kínában virágzó porcelángyártás volt a kiindulási pont a Császárfa világméretű elterjedésében. A törékeny tárgyakat ennek a Kínában több ezer éves hagyománynak örvendő fának a magvaival tömítették, hogy védjék a szállítás során az összekoccanástól az értékes tárgyakat.


Ilyen módszerrel jutottak el az első császárfa magvak más kontinensekre is, így Amerikába és Európába is. Európába Franciaországon keresztül került, de itt a hidegebb telek nem voltak kedvezőek az alapfajok számára. Néhány példány azonban túlélte, és mivel dekoratív megjelenésű, robusztus példány, és főként virágzás idején kifejezetten különleges látvány, ezért arborétumok és közparkok kedvelt szoliter növényévé vált.
 

A harmadik világ országaiban fellépő gazdasági és környezeti nehézségek kemény próba elé állították a mezőgazdaságot és erdőgazdálkodást. Szükségessé vált az erdőtelepítés, hogy fedezni tudják az egyre növekvő fa-szükségletet. Ekkor indultak meg a kutatások ez iránt az őshonos fa iránt, és jöttek rá a kutatók, hogy milyen nagy érték hevert eddig parlagon.

Az elmúlt évtizedben egyre terjedő ipari fa iránti igény eredményeképpen a császárfa több nemesített változata jelent meg. A nemesítések fő célja az volt, hogy a császárfa termesztése lehetségessé váljon a mérsékelt égövön is, mivel az alapfaj meglehetősen fagyérzékeny volt. A kutatás sikeres volt, a nemesítések beváltották a hozzá fűzött reményeket. A Kínában 1982-ben kifejlesztett Shan Tong hibrid az egyik legkíválóbb példája ennek, amely képes elviselni a minusz 27 fokos hőmérsékletet is, még gyorsabban nő, és jelentősen nagyobb a szárazságtűrése mint az alapfajnak.

Nevezhetjük akár csodanövénynek is a kínai császárfát, mert egymaga képes klímaszabályozásra, széndioxid-elnyelésre és helyette oxigén kibocsátására, de lombozata is használható zöldtrágyaként és takarmányként is, és akkor még nem is beszéltünk értékes faanyagáról, mely az építő- és bútoripar számára is kiváló minőségű.

Forrás: császárfa.hu

Paraméterek

Növénycsoport fák
Virág színe Rózsaszín/lila
Fényigénye Nap, részleges nap (=részárnyék)
Család Paulownia család
Levél színe Zöld
Virágzás ideje április
örökzöld nem
Növény magassága 800-1000 cm
Talajtípus bármilyen jó kerti talaj
Alkalmazási javaslatok Magányosan vagy csoportosan.
télállóság jó (b) (-20,5 - -17,8 °C), USDA 6b zóna
Eredet Kína
Virág alakja felálló tollas
Növekedési szokás? felálló, nagyon gyorsan növekvő (200 cm évente)

Ápolási útmutató

1. év

A fa növekedésének első évében elkezdjük kialakítani fatörzsünket. Ahogyan nő a fánk eltávolítjuk a levélhónaljakból kinövő oldalhajtásokat, amikor 5-10 cm-esre nőttek (a törzsnél levágjuk vagy egyszerűen kitörögetjük őket). Ez 6-8 hetenként válik szükségessé.

Továbbá a fa növekedése során vágjuk le a fa alsó 1/3-ában lévő leveleket kb 5 cm-re a törzstől (a levélszárakat nem törjük le, mert az maradandó károsodást okozhat a törzsön).
Megjegyzés: Mivel eddigi tapasztaltunk szerint sokan túlzottan is "felnyírták" a fák alsó leveleit, a legbiztonságosabb az, ha csak az alsóbb levelket vájuk le, amikor ezek a levelek elkezdenek száradni.
 

Az év végére 2,5-4 méter magas egyenes fatörzseink lesznek így. Ha valamilyen oknál fogva a törzs nem érné el a 2 méteres magasságot, akkor a törzset újra vissza kell majd vágni következő év tavaszán ,hogy elérjük a nyolcadik évben elvárható fatörzsméretet. Ekkor a fa nem nulláról kezd, hanem nagyon erőteljesen fog nőni a már megerősödött gyökérzetnek köszönhetően.
 

Az első és a második évben igen fontos az Császárfáink öntözése. A második év után a gyökérrendszer már elégé megerősödik és eléri a víztároló rétegeket, ilyenkor már az öntözés nem létszükséglet.
A csapadék utánpótlása legegyszerűbben csöpögtető öntöző rendszerrel biztosítható. Egy fiatal fának kb. heti 50 liter vízre van szüksége, és ezt száraz időjárás esetén is biztosítatnunk kell. Ha nem építünk ki öntöző rendszert, akkor ez heti egy-két alkalommal árasztás szerű öntözéssel is biztosítani lehet.
A Császárfa öntözéséről a következő linken olvashat részletesen:


A császárfa öntözése

Az első két évben a gyomnövények irtása is fontos. A gyomok kiirtását mezőgazdasági gyomirtóval, géppel vagy kéziszerszámmal lehet elvégezni (az ültetvény nagyságától függően).

Tavasszal és kora nyáron néhány rovar, különösen hernyók jelenhetnek meg a Császárfákon, ez azonban nem jelent súlyos problémát, és szükség szerint az ismert, gyümölcsfáknál is használatos növényvédő szerekkel kezelhető.

Császárfáink meg fogják hálálni gondoskodásunkat.

2. év

A tavaly telepített császárfáink kezelésére most összefoglaljuk a lényeges tudnivalókat és tennivalókat. Elsőként a 8 éves kitermelésre ültetett fák gondozását nézzük meg. A célunk ebben az esetben 8 méter hosszú, egyenes, görcsmentes fatörzsek nevelése bútor vagy épületfának.

Fáinknak az első évben el kellett érniük a min. 2 métert vagy attól nagyobb magasságot és ez így is volt az általunk kapott visszajelzések alapján átlagos gondoskodás és talajadottságok mellett (kedvező talajadottságok és szakértő gondoskodás mellett a növekedés ezt jóval meghaladja). Jelenleg ezek a fák mint valami hosszú karók állnak ki a földből és legtöbb esetben a tavasz beköszönte miatt a fatörzsek elkezdenek kisarjadzani és kicsi ágak, levelek jelennek meg a törzsön egészen a tetejéig (1-es ábra).
Igen fontos, hogy most mit csinálunk annak érdekében, hogy egy szép sima törzset kapjunk hosszú távon. Amikor ezek a zsenge ágak néhány centiméteresre nőnek, egyszerűen húzzuk végig kezünket a törzsön és pattintsuk le mindet a felső kettő kivételével, amelyek közül az erősebb hajtást fogjuk meghagyni és ez fogja alkotni felfelé növő fatörzsünket (1-es ábra).

Az év végére ki fog fejlődni a fa második éves koronája (2-es ábra).
A fatörzsben egy kis kanyar lesz látható ott, ahol az első évben nőtt fatörzs folytatódik a második éves fatörzsben, de ez el fog tűnni fokozatosan, ahogy a fa nő. Az év folyamán a törzsön esetleg kinövő hajtásokat rendszeresen távolítsuk el. Lényegében ennyi a teendőnk most, a második évben tavasszal és az év folyamán, valamint hogy élvezzük fáink növekedésének gyönyörű látványát.A fánk így fog kinézni a második év végén. Ügyelni kell, hogy ne metsszünk túl mélyen a csúcs levágásakor a fába, hogy a vágás nyoma szépen beforrhasson. Ha a vágás mélysége túl nagy lenne, akkor sincs nagy baj, de a heg később fog csak eltűnni.

Még két másik alternatívát is megemlítenénk amelyeket a második év elején a császárfa törzsének kialakításakor használhatunk. Ha nem akarjuk a fa csúcsát levágni 45 fokos szögben, akkor egyszerűen meghagyhatjuk a csúcson lévő erősebb hajtást. Ekkor ebből a hajtásból fog császárfánk további törzse kifejlődni és szépen ki fog egyenesedni, ahogy a fa felfelé nő, és a fa kicsi hegyes csúcsa le fog száradni az év végére.

A harmadik megoldás, amely egy nagyon szép egyenes fatörzset hoz létre, és amelyet főként akkor alkalmazunk, ha fánk nem érte el a 2-2,5 méter magasságot az első év végére, a tőböl való visszavágás. Ilyenkor a már megerősödött gyökérzetnek köszönhetően fánk a következő év végére 3-5 méteres magasságúra nő. A tőböl való visszavágást természetesen tavasszal kell elvégezni a fagyok elmúltával. A jobb oldali képen ilyen visszavágott fák láthatók.

Ha díszfának szeretnénk nevelni fánkat, akkor tetszés szerint alakíthatjuk koronáját. Alakíthatjuk már az első évben úgy, hogy  kettő vagy több törzse legyen fánknak a talajtól indulva. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy vezérhajtás helyet kettőt vagy hármat hagyunk meg. Azonban a leggyakoribb hogy egy egyenes törzset nevelünk, amely kb 2 méter magasságban kezdődő koronával. A későbbi koronát egyszerűen a törzsön megjelenő levélhónaljakból kinövő ághajtások meghagyásával tetszés szerint formázhatjuk meg a megfelelő magasságban elindítva őket. Ahol nem akarunk ágakat, ott csak le kell vágni vagy ki kell törni a hónaljhajtásokat. Bárki egy kis kreativitással megalkothatja a számára legmegfelelőbb szép fakoronátját.

Forrás: császárfa.hu