Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KERTI TIPPEK FEBRUÁRRA

Friss Ötletek, Zöld Kezdet!

A tél februárban lassan véget ér. A zöld élet nemsokára visszatér a kertbe. Ismét itt az ideje, hogy csendesen készüljünk a vetésre, ültetésre és metszésre. Ha az időjárás engedi, bármi megtörténhet a kertben az új, közelgő melegebb időszakra készülve.

FEBRUÁRBAN TRÁGYÁZZUK, TARTSUK KARBAN ÉS ÁPOLJUK

 • Egy kevés szemcsés műtrágyát (marhatrágyagranulátum, stb.) szórj ki a talajra az évelők, hagymás és gumós növények közelébe. Ne lépj ezekre a helyekre. Ebben a hónapban gyakran már kidugják az orrukat, és ekkor különösen sérülékenyek.
 • Ne áss, amikor még fagy van a talajban.
 • Kerti munkákat csak fagymentes időben végezz.
 • Itt-ott már kihajthat a gaz. Kézzel gyomláld ki a többi növény közül. A kapálás gyakran katasztrofális a növény gyökerei számára a területen.
 • Február végétől lehet javítani a pázsitot (dudorok, lyukak eltávolítása, csunya foltok visszaszedése és pótlása stb.).

 • Nemsokára az énekesmadarak újra fészket akarnak rakni. Ezért alaposan tisztítsd le a fészkelődobozok belsőjét, majd akaszd fel újra.
 • A madár károkat okoz? Feszíts ki egy fekete cérnát (fonalat) a virágok közé. Ez félelmetes a madaraknak.
 • A kismadarak megeszik a virágokat, mert sok vitamint tartalmaznak, amire égetően szükségük van. Adj nekik gyümölcsdarabokat (alma, körte stb.), ez távol tartja őket a virágoktól.
 • Alaposan tisztítsd meg a kertben újra felhasználni kívánt cserepeket, kaspókat és edényeket.
 • Nem fagyos időben továbbra is ültethetsz és ültethetsz át lombhullató bokrokat (gyökérlabdával vagy anélkül). Sok fajt (beleértve a sövénynövényeket is) gyakran csupasz gyökerekkel árulják. Amikor fagy, átmenetileg vermeld a növényeket és gyökereiket, vagy vidd fagymentes helyre, és gondoskodj arról, hogy a gyökér ne száradjon ki. 
 • Örökzöld növényeket csak májusban ültess.

 • Február a legjobb időszak a fakivágásra is! A nagy fák kivágását azonban érdemesebb szakemberre bízni. Ők rendelkeznek a megfelelő felszereléssel, hogy sérülésmentesen tudják elvégezni a munkát.
 • Óvakodj a kiszáradástól az örökzöld növényeknél. Ez a jelenség főként verőfényes reggeli napsütésben és úgynevezett „csupasz fagyban” (olyan talaj, amelyet nem borít hó) fordul elő. Ezután ideiglenesen takard le a növényeket fátyolfóliával.
 • Tervezd meg a veteményes munkálataidat ebben a hónapban, vedd figyelembe az egyes növények ültetési idejét, készíts ütemtervet, hogy a talaj és a növényeid minél egészségesebbek legyenek.

Veteményeskerted talajának és az ott termeszteni kívánt növényeknek az egészsége szempontjából nagyon fontos, hogy a leírásokban javasolt ültetési rendszert alkalmazd, és előre tudd, hol, milyen növényeket kívánsz termeszteni. 

Mint ismeretes, nem csak bizonyos növénycsoportokat termesztenek minden alkalommal más-más helyen, hanem a műtrágyázás során figyelembe veszik a talaj termékenységét is, amelyet a növények külömbözőképpen igényelnek. Így nem kell mindenhol egyformán trágyáznod az egész veteményeskerted. 

Maguk a hüvelyesek már nitrogént adnak a talajhoz. Így már nem kell annyit foglalkoznod azokkal a növényekkel, amelyeket a hüvelyesek után ugyanazon a földterületen ültetnél el. Mindenesetre változtatnod, hogy a levél- és szárnövények, gumók és gyökérnövények minden évben más-más helyen nőjenek. 

Ültess piros, fehér és fekete ribizlit, egres és mézbogyó bokrokat. Korán hajtanak, gyakran már februárban. Keverj bele egy kis komposztot a talajba, és ezzel töltsd fel az  ültetőgödröt. Most a bogyós bokrokat is megmetszheted (persze ne akkor, amikor fagy).

Február végétől már mindenféle zöldséget, fűszernövényt, nyári virágzót vethetünk meleg búra alá. Vegyük például a salátát, a spenótot és a hagymát.

 • A palánták ellenőrzése
  Ha már vetettél búra alá (vagy fedett magtálcákba), rendszeresen ellenőrizned kell a csírázó és már kikelt növényeket, hogy nem penészednek-e. Magán a vetéstalajon is kialakulhat penészgomba. A gyakori szellőztetés (napközben távolítsd el az edények fedelét) megakadályozza a túlzott páratartalmat, és ezáltal csökkenti a penész kialakulásának esélyét.
 • Ellenőrizd, hogy a tárolt magvak életképesek-e.
  A jó módszer az, hogy fogj egy műanyag dobozt, tegyél bele dupla réteg nedvesített konyhai papírtörlőkendőt, és szórd rá a magvak egy részét. Ezután tedd rá a fedelet a dobozra, és tárold normál szobahőmérsékleten. Két hét múlva ellenőrizd, hogy a magok kikeltek-e. Ha több mint fele életet mutat, a mag még használható. Ha nem, akkor kidobhatod. Akkor vegyél új magokat.
 • Kemény és lágy víz
  Magyarország némelyik részén meglehetősen kemény víz folyik a csapból. Ekkor sok meszet tartalmaz. Ez nem tesz jót a savkedvelő növényeknek és a többé-kevésbé pH-semleges növények túlnyomó többségének. Öntözésre a legjobb víz az esővíz vagy a lágyított víz. Esőhordó vagy egyéb gyűjtőeszköz elkészítése vagy vásárlása után ingyenes esővizet kaphatsz.

Te is lágyíthatod a vizet úgy, hogy először felforralod, majd hagyod lehűlni forráspontra. A mész ekkor vízkő formájában kicsapódik.
A nagyobb gazdaboltokban minden formában és méretben, különféle rendszerek szerint működő vízlágyítók kaphatók. 

 • Újra megindul a fákban a törzs vastagodás. Ellenőrizd, hogy a madzagok, rögzítőzsinorok nem túl szorosak-e.
 • A hortenzia vastag rügyeket képez. Fagy idején ideiglenesen védd őket fátyolfóliával.
 • A hónap vége felé távolíts el minden téli takarót a kertben, és ted rendbe az ágyásokat.
 • Készítsd elő a tavat is az új időszakra. Gondoskodj arról, hogy a tóban legyen olyan növény, amely tavasszal virágzik. Ez megakadályozza az algák szaporodását.

METSZÉS

 • Kúszónövények metszése
  A borostyán régi leveleinek levágása elősegíti a fiatal, élénkzöld levelek növekedését. Távolítsd el az indákat azokról a helyekről is, ahol zavarnak (festés közelében, eresz alatt stb.). Tedd ezt meg minden kúszónövénnyel. A fás részek metszése után kezeld a nagy sebeket sebkezelővel. 

 • Gyümölcsfák metszése
  A gyümölcsfák metszésére is kiváló időszak a február, de a csonthéjasok (szilva, cseresznye, őszibarack stb.) esetében ez nem szerencsés. A legjobb ezeket a fajtákat közvetlenül a betakarítás után vagy késő tavasszal metszeni, amikor már a levelek kifejlődtek.
 • Téli dugványok cserjékből
  Februárban mindenféle lombhullató cserje fásodó hajtásairól vehetünk téli dugványokat. Vágjon körülbelül 20 cm hosszú darabokat, és szúrja őket 15 cm mélyen a talajba. A termelők az ilyen dugványokat egyenesen felülről és átlósan alulról metszik le (vagy fordítva), így tesznek külömbséget, hogy a megfelelő növekedési irányban helyezzék el őket a talajban. Hagyja, hogy a dugványok békében gyökerezzenek. Ősszel kiültethete őket.
 • Szőlő vagy kivi metszése
  Megmetszette már a szőlőt és a kivit? Ha nem, tegye meg most a lehető leghamarabb (nem fagyos időben). A nedvkeringés már megindulhat, és akkor már késő. Ha ez a helyzet, a növények a metszés miatt "elvérezhetnek".

VÉGÜL

 • Most metssze meg az elhalt téli hangát és a cserjés rózsákat is.
 • Vágja le az elhalt díszfű szárát, mielőtt az új növekedés megkezdődik.
 • Február vége a szobanövények metszésére is alkalmas.

A TÓ KARBANTARTÁSA FEBRUÁRBAN
Ne kezdje túl korán a nagyszabású kertészeti munkákat a tó közelében. A rezgések és zaj súlyosan megzavarhatják a tó nyugalmi életét.
Fokozatosan kezdenek hosszabbodni a nappalok, ami azt jelenti, hogy a növények és az algák is több oxigént termelnek.

Készülj a tavaszra a mi segítségünkkel! Látogass el kertészeti áruházunkba, és fedezd fel a legújabb kerti tippeket, hogy virágba boruljon otthonod és kerted.