Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kadota Füge - Ficus carica 'Dottato" (150+)

Kapható választék:
Méret:
12.500 Ft
Menny.:db
Fedezze fel a Kadota Füge különlegességét! Ez az ősi fajta gyönyörű, édes fügékkel ajándékozza meg Önt. A sárgászöld héjú, borostyánsárga vagy rózsaszín húsú gyümölcsök ideálisak friss fogyasztásra, aszalásra és konyhai feldolgozásra. Ültesse kertjébe ezt a kiváló fügét, és élvezze a természet ajándékait!

Leírás

A Ficus Carica 'Kadota', más néven 'Dottato', egy kivételes fügefa, amelyet az egyik legrégebbi és legnépszerűbb fajtának tartanak. Ezt a különleges fügét már idősebb Plinius is említette írásaiban, dicsérve édes, selymes gyümölcsét. Kaliforniában és Olaszországban egyaránt nagy népszerűségnek örvend.

Származás és Történelem: A Kadota füge eredetileg Kis-Ázsiából, Szíriából és Izraelből származik, de régóta meghonosodott Dél-Európában és Észak-Afrikában is. Az olasz telepesek által a San Joaquin-völgyben ültetett fák máig állnak, és Condit is említést tett róla írásaiban.

Növekedési Jellemzők: A Kadota füge kb. 3-4 méter magasra nő, közepes növekedési eréllyel. Kompakt megjelenésű, sima, hamuszürke törzsű, szélesen elterülő koronájú bokor, amely könnyen fává alakítható. Dekoratív, sötétzöld levelei három vagy öt karéjúak.

Termőképesség: Ez a fügefa korán termőre fordul és bőven terem. Két terméshullámban érleli gyümölcseit megtermékenyítés nélkül (partenokarpia).

Gyümölcs Tulajdonságok: A gyümölcsök július végétől októberig érnek két hullámban. Középnagy vagy nagy méretűek (60-65 g), körte alakúak, sárgászöldtől aranysárgáig terjedő színűek, és bordázott héjúak. Húsa borostyánsárga vagy rózsaszínes vörös, lédús, selymesen lágy, édes és aromás.

Felhasználhatóság: A Kadota füge kiváló friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (aszalás, dzsem, befőtt, pálinka) egyaránt. Aszalásra az egyik legjobb fajta.

Paraméterek

Paraméterek
Kifejlett magasság 3-4 m
Sor- és tőtávolság 3 × 3 m
Termésérés július vége - október
Fény- és hőigény nagy
Vízigény közepes

Gondozás

  • Talajigény: Nem válogatós, bármilyen talajtípus megfelel, de a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, inkább meszes talaj az ideális.
  • Fény- és hőigény: Napos, meleg, szélvédett, déli fekvésű helyre telepítse.
  • Vízigény: Közepes, hosszabb száraz időszakokban öntözést igényel.
  • Fagytűrőképesség: Jó (-15°C-ig), de a tövét érdemes takarni. Ha az ágak megfagynak, tavasszal vágja vissza a sérült részeket.
  • Metszés: Az első évben hagyja szabadon nőni, a következő év tavaszán vágja vissza, és alakítson ki 5-6 hajtást. Később csak ritkításra és száraz ágak eltávolítására van szükség.
  • Betegségek: Megfelelő körülmények között ritkán betegszik meg, nem igényel rendszeres növényvédelmet.

Fontos Tudnivaló: A növény tejnedvet tartalmaz, ezért ápolási munkálatait kesztyűben és hosszú ujjú ruhában végezze!

A Ficus Carica 'Kadota' egy kiváló választás mindazok számára, akik szeretnék kertjüket gyönyörű és termékeny fügefával gazdagítani.