Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gönczi Magyar Kajszi - konténerben nevelt facsemete

Kapható választék:
Méret:
Szabadgyökerű:
9.000 Ft
Menny.:db
Régi, Magyarországon elterjedt, ismert fajta. Július közepén érik. Gyümölcse nagy. Íze az egyik legkedveltebb kajszi-íz, kiváló illat- és zamatanyagokkal. Friss fogyasztásra befőtt készítésre, lekvárnak és pálinkának is első osztályú. Minden kiskertbe javasoljuk, mert igen jól adaptálódik.

Leírás

kajszikajszibarack vagy sárgabarack (latinul: Prunus armeniaca) egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona.

barack szó a magyar nyelvben egyaránt vonatkozik a Prunus persica és a Prunus armeniaca fajtáira. A kajszibarack esetében az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére a "kajszi" (esetleg "sárga") előtag.

Magyarországon a török hódoltság idején kezdték a termesztését, később új magyar fajtákat is előállítottak.

Gyümölcse, a kajszibarack vagy sárgabarack gömbölyű vagy kissé lapított, egy középbarázdával. Héja bársonyos, narancsszín sárga, a nap felé fordult oldalon bíborszínű bemosottsággal. Húsa (fajtától függően) éretten lágy, kellemes ízű. Csonthéja a szélén barázdált, különben sima.

Forrás: Wikipédia

Ápolási útmutató

A kajszi a kissé meszes, levegős talajokon fejlődik a legjobban.

A kajszibarack a hazánkban termesztett fajok közül a legszárazságtűrőbbek közé tartozik. Öntözés nélkül is jövedelmezően termeszthető, de öntözéssel jelentősen növelhető a termés mennyisége.

Forrás: Wikipédia