Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fűszer babér - Laurus nobilis

4.000 Ft
Menny.:db
Fűszer babér - Laurus nobilis egy aromás cserje (vagy fa), amely leveleiről ismert, és széles körben használják ételek fűszerezésére, különösen a mediterrán konyhában. Brazíliában vagy Magyarországon gyakran adják például a babhoz, főzelékekhez. Az ókori Görögországban a levelek koronát alkottak, amellyel a különböző versenyek győzteseit díszítették. Fűszer babér - Laurus nobilis-t a kertekbe is ültetik dísznövényként.

Leírás

A babérfa leveleit egész évben lehet betakarítani, ha 6-12 cm hosszúak és 2-4 cm szélesek. A friss levelek nagyon enyhék, és a szedés és szárítás után néhány héttel kifejtik valódi ízüket.
Ha a babérlevelet korán leszedjük, sötét helyen kiszárítjuk és légmentesen záródó üvegben tároljuk, a szárított babérlevél akár egy évig is megőrzi ízét. Általában ennek a nagy cserjének/fának sok ága van, és akár 5 méternél is magasabbra nőhet, ha nem vágják.

A babérlevél íze számos konyhára jellemző: görög, francia, olasz, spanyol, román, török, német, kubai, skandináv, brazil, magyar.
A friss babérlevél azonnal elkezdi kiadni illóolajait és ízét, amint az ételekhez adjuk, és ha valami egyedi ízt szeretnél megtapasztalni, próbálj ki egy csésze friss babérlevél teát 2 szelet citrommal -  az íze tényleg csodálatos! Régi idők óta azt mondják, hogy a babérlevél forrázat segíti az emésztést, enyhíti a fejfájást és az ízületi gyulladásokat, valamint a jó éjszakai pihenést. Ezt neked is tesztelned kell, és látni fogod a támogató ​​tulajdonságait.

Ha kézzel összetörsz egy friss babérlevelet, és megszagolod, gyorsan megérted, miért ez a legszélesebb körben használt konyhai gyógynövény: a fűszerlevél a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, és a citrom erősen illatos és aromás jegyeinek keveréke.
A fiatalabb levelek világoszöldek, vékonyabbak és nem olyan ízűek. A teljes íz érdekében a legjobb az érettebb levelek használata!

Paraméterek

növénytípus bokor, fa
Virágzás ideje tavaszi május
virág színe Sárga, Zöld, fehér
levél színe Zöld, Sárga

A babérlevél ezernyi előnye

A babérlevelet már évszázadokkal ezelőtt is használták gyógyászati célokra. A gyógynövény segíthet a korpásodás megszüntetésében, de hatékonyan vethető be az emésztési problémák, például a puffadás kezelésében is. Mindemellett csökkenteni tudja az ízületi és izomfájdalmakat, illetve eredményesen kezelhetünk vele különféle bőrfertőzéseket is.

A babérlevél illóolaja antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de gomba- és vírusellenes tulajdonsága is kiemelkedő. Sebgyógyító képessége is csodálatos ennek a gyógynövénynek.

A babérlevélről az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a vércukorszintet. 

A babérlevél jó hatással van az emésztésre és a gyomorégést is képes eredményesen kezelni. A babérlevélből készített tea enyhíti az emésztési rendellenességeket, például a székrekedést, a savas refluxot és az irritábilisbél-szindrómát.

A gyógynövény értékes vegyületeket tartalmaz, mint a rutin, a szalicilátok és a fitonutriensek, amelyek fokozzák a szív egészségét és javítják a szívműködést.

A babérlevél hatékony az influenza, a nátha és a fertőzések tüneteinek leküzdésében. Légzési nehézség esetén forraljon fel egy liter vizet, majd adjon hozzá 2-3 babérlevelet. Gőzöljön vagy mártogasson meg egy vászondarabot a vízben, csavarja ki, majd helyezze a mellkasára.

A babérlevélolaj gyulladásgátló hatással rendelkezik. Az olaj enyhíti a feszültséget, csökkenti az ízületi fájdalom és a reuma okozta kellemetlen tüneteket.

A babérlevél álmatlanság ellen is bevethető. A porrá zúzott leveleivel történő fogmosás hatékonyan fehéríti a fogakat anélkül, hogy tönkretenné a fogzománcot.

A babérlevelet be lehet vetni vesefertőzés és a vesekövek kezelésében. Mivel gombaellenes és antibakteriális hatással is rendelkezik, így hatékonyan orvosolja a bőrfertőzéseket és a rovarcsípéseket is.