Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bordó levelű kínai selyemmirtusz - Lagertroemia indica 'Black Diamond' fajták

Kapható választék:
Szín:
Méret:
15.000 Ft
Menny.:db
A Kínai selyemmirtusz - Lagerstroemia Indica orgona szerűen és kreppes textúrával ontja magából a virágokat a nyár közepétől egészen októberig.

Leírás

Ami feltűnő a Lagerstroemia indica esetében, az a törzs. A törzs sima, vékony kéreggel rendelkezik, színe az olívazöldtől a szürkebarnáig változik. Az idősebb Lagerstroemia indica fákon a kéreg leszakad, és fényes fahéjbarna törzset hagy maga után. A Lagerstroemia indica 2-3 méteres kis fává/cserjévé nő. Feltűnőek a sárga porzójú, rojtos virágok.

A Lagerstroemia indica Dél- és Kelet-Ázsiából, valamint Észak-Ausztráliából származik, de a Földközi-tenger környéki országokban is ültetik. Általában két fajt kínálnak itt, a L. indica és a L. speciosa. A L. indica főleg rózsaszínű (néha fehér, sárga vagy piros) virágzik júliusban és augusztusban. A L. speciosa valamivel később, augusztusban és szeptemberben virágzik, főleg rózsaszíntől liláig. Csak nagyon napsütéses és meleg nyáron virágoznak a szabadban. Ezek bokrok vagy kis fák, amelyek körülbelül 1-3 méter magasra nőnek. Kádnak vagy terasznövénynek használják, mert itt nem szívós, és nem örökzöld. Némi fagyot is elvisel, maximum -10 Celsius-fokig.

Paraméterek

Virág színe Fehértől - sötétliláig
Fényigénye Napos hely
Levél színe Bordó
Virágzás ideje júliustól - októberig
örökzöld nem
Növény magassága 400-800 cm
Talajtípus bármilyen jó kerti talaj
Alkalmazási javaslatok Csoportosan vagy szoliterként.
télállóság mérsékelt (a) (-12,2 - -9,5 °C), USDA zóna 8a
Eredet Kína
Virág alakja erős, előreugró bugák szabálytalan alakú virágokkal
Növekedési szokás széles függőlegesen

Ápolási útmutató

A Lagerstroemia indica szereti a kissé nehéz virágföldet, például a szokásos virágföldet vályoggal vagy agyaggal keverve, jól vízelvezető cserépben. A növények nem szeretik a gyökérgolyó zavarását. Ezért időben át kell ültetni őket, amint az edény túl kicsivé válik, például 2 vagy 4 évente.

Nyáron elvileg kint, napos, védett helyen állhatnak. Ha szabadba helyezzük, minden évben adjunk szerves trágyát az edénybe. Hosszan tartó csapadékos időben azonban a növényeknek vissza kell menniük a beltérbe: érzékenyek a főként párás körülmények között fellépő növénybetegségekre, a botritiszre és a penészgombára.

Ha a növényt dézsában neveljük:

Amint az első éjszakai fagyok bekövetkeznek, a növénynek be kell mennie.
A tél legjobban hűvös, friss helyen végezhető. Ha túl korán kezd kihajtani, akkor túl meleg, és hűvösebb helyre kell tenni. Mivel a növény télen minden levelét elveszíti, télen nem kell fényre helyezni, sőt akár fagymentes garázsban is tárolható. A Lagerstroemia indica télen is kint maradhat (csak ha a fa a földben van), de például jutával és szalmával pakoljuk.

Nyáron rendesen öntözzük, télen mérsékelten. A gyökérgolyó nem száradhat ki, de víz sem maradhat az edényben vagy a csészealjban.

A Lagerstroemia valójában nem igényel metszést. Ha mégis formára kell vágni, ezt a legjobb tél végén, a rügyképződés megkezdése előtt megtenni.

Egy másik metszési módszer az, hogy a legerősebb ágakat körülbelül 1 m hosszúra növesztjük, és minden tavasszal kettévágjuk. Ez elősegíti a virágzást.