Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért nem hoz gyümölcsöt a datolyaszilva fám?

Kallik Ibolya
2021. 09. 04. 06:00:00
Miért nem hoz gyümölcsöt a datolyaszilva fám?

Többen jeleztétek, hogy már évek óta van ilyen gyümölcsfátok, de nem hoz, vagy csak némelyik évben hoz, vagy ha hoz gyümölcsöt, akkor éretlenül lehullik.

Itt most megosztok veletek néhány hasznos infót erről a különleges problémáról.

Először is tudni kell, hogy ennek a nemzetségnek számos fajtája létezik, melyek között nagy különbségek vannak, noha ezeket a gyümölcsfákat nagyon könnyű tartani, és termeszteni.

A legfontosabb, amit először meg kell vizsgálni az, hogy milyen környezetbe ültettük a fát, és ott milyen gondoskodást kap a természettől és tőlünk?!

A talajnak mikroelemekben gazdagnak kell lennie, ezt trágyával vagy komposzttal helyre tudjuk hozni.

Öntözésnél azt kell figyelembe venni, hogy ne legyen túl sok és ne legyen túl kevés, ami ugye függ attól is, hogy hova került a növény, hiszen ha pl ráfolyik az összes csapadék, mert egy mélyebb részre ültettük, akkor túl sok lesz neki, ha pedig a talajunk nem jó vízáteresztő, akkor pedig túl kevés.

Oda kell figyelni arra is, hogy ezek a fák nem kedvelik az erős szelet és a mínusz 15 CelsiusFok alatti hőmérsékletet.

Ezen túlmenően a gyümölcsözést a növény egy különleges tulajdonsága is befolyásolja, mégpedig az, hogy elég nagy randomitással virágzik a nemeket illetően. Ezek a fák ismeretlen okból kifejlesztettek maguknak többféle virágot, amit évente változtatnak.

Van úgy, hogy egy adott fa csak porzó virágokat hoz, vagy csak termőt, vagy mindkettőt, vagy hermafrodita virágokat.

Ennek a helyzetnek számos következménye van.

Először is előfordulhat, hogy egy bizonyos évjáratban a növény csak hímvirágokat hoz: következésképpen nem lesz betakarítás.

Ellenkező esetben csak női virágok lehetnek. Ezek általában gyümölcsöt hoznak, még megtermékenyítés nélkül is. Ezt nevezik a parthenocarpic fructifikációnak (szép szavak

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár